فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 11 (پیاپی 195، بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهری خاتمی*، محمدمهدی حیدری، بهاره مزروعی، رژین افلاکی صفحات 6052-6076
    مقدمه

    بیماری های قلبی عروقی در حال حاضر علت اصلی مرگ و میر در جهان است. یکی از شایع ترین بیماری های قلبی عروقی، انواع آریتمی ها می باشند. در آریتمی، ضربان قلب کند، تند و یا نامنظم می شود که بر بازدهی قلب تاثیر گذاشته و ممکن است در این حالت، قلب توانایی کافی برای پمپاژ خون را نداشته باشد. آریتمی های قلبی، به عنوان علل اصلی مرگ ناگهانی قلبی در افراد جوان مطرح می شود که حتی بیمارانی را که قلب های آناتومیکی طبیعی دارند، تحت تاثیر قرار می دهند. سندرم های آریتمی، بیماری های کانال یونی هستند که منجر به خواص الکتریکی غیرطبیعی قلب می شوند. مقاله حاضر، به بررسی علل ژنتیکی موثر بر انواع آریتمی های قلبی پرداخته است. جستجوی دقیقی در Google scholar و PubMed برای شناسایی مقالات تحقیقاتی مرتبط با ژنتیک آریتمی انجام شد. در طول غربالگری، کلیه مقالات تکراری بر اساس عنوان و مقالات منتشر شده قبل از سال 2000 حذف شدند. در نهایت پس از چند دور بررسی محتوایی مقالات، 50 مقاله پژوهشی برای این مطالعه انتخاب شدند.

    نتیجه گیری:

     مشخص شده است که آریتمی ها ناشی از جهش هایی در ژن های هسته ای کدکننده کانال های غشایی در سلول های عضلانی قلب هستند. با این وجود، علل برخی از موارد آریتمی نامشخص است و احتمال چند فاکتوری بودن این اختلالات قلبی مطرح می شود. اهمیت این نوع از مقالات مروری، در عین آشکار نمودن ارتباط بین جایگاه های ژنی با انواع سندرم های آریتموژنیک، فراهم کردن مبنای مولکولی است که می تواند روش های تشخیصی جدیدی را علاوه بر اکوکاردیوگرام در اختیار محققین قرار دهد.

    کلیدواژگان: آریتمی، بیماری قلبی، جهش ژنی، LQTs، سندرم بروگادا، SQT
  • محجوبه السادات انتظار قائم، ملیحه زارع پور، الهه شفیعی راد، سید حسین رضوی، کتایون لسانی* صفحات 6077-6085
    مقدمه

    کاهش خطا در تصاویر رادیوگرافی داخل دهانی در تشخیص بیماری های دندانی و لزوم عدم تکرار تصاویر برای کاهش دوز بیمار و کلینیسین، امری مهم به شمار می آید. تحقیق حاضر، با هدف بررسی شیوع خطاهای رادیوگرافی داخل دهانی تهیه شده توسط دانشجویان دندانپزشکی شهر یزد انجام گردیده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی 1900 نمونه از تصاویر رادیوگرافی پری اپیکال به روش نیم ساز و بایت وینگ دیجیتال گرفته شده توسط دانشجویان ترم 9 از بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی یزد در سال های 1399-1398 به روش نمونه گیری آسان بررسی شد. محقق، به مدت 4 ماه، 25 تصویر رادیوگرافی را از جهت وجود خطا های cone cut، زاویه افقی و عمودی و جای گذاری فیلم بررسی نمود. هم چنین در صورت تکرار رادیوگرافی، تعداد و علت آن نیز یادداشت شد. داده های ثبت شده در نرم افزارversion 16  SPSS وارد شده و شیوع هر خطا گزارش شد.

    نتایج

    خطاهای موجود در این مطالعه شامل خطا جای گذاری (32/4%) ، زاویه افقی نادرست (28/2%)، زاویه عمودی نادرست (24/6%)،cone cut  (23/9%) و میزان تکرار رادیوگرافی (33%) بود. در رادیوگرافی پری اپیکال فراوانی خطاها در ماگزیلا (54/6%)، مندیبل (45/4%)، قدام (22/5%) و در خلف (77/5%) مشاهده شده است. فراوانی خطاها در رادیوگرافی بایت وینگ کمتر از رادیوگرافی پری اپیکال برآورد گردید (P=0/0001).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج، بیشترین خطا شامل خطای جای گذاری و زاویه افقی نادرست بود. که این دو خطا با بیشترین فروانی باعث تکرار رادیوگرافی شده بودند. بیشتر خطا ها در خلف ماگزیلا مشاهده گردیدند که ضرورت آموزش بیشتر در جهت اصلاح خطا ها را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: خطاهای رادیوگرافی، رادیوگرافی بایت وینگ، رادیوگرافی پری اپیکال، دانشجویان
  • نسترن احمدی، محمدرضا محمدی، سید محمود صدربافقی، سید مجتبی یاسینی اردکانی*، مسعود میرزایی، زهرا هوشیاری، سید سلمان علوی، فاطمه ریسمانیان یزدی، مهلا زاهدی فرد، سید محسن عراقی، امیر هوشنگ مهرپرور صفحات 6086-6096
    مقدمه

    با توجه به تغییرات قابل توجه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سبک زندگی در ایران، طی دهه های گذشته و ارتباط بین وضعیت ناپایدار اجتماعی و اقتصادی و عوارض روانی، مطالعه در زمینه اختلالات روانپزشکی اهمیت و ضرورت پیدا کرده است. هدف از این مطالعه بررسی شیوع اختلالات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان استان یزد بود.

    روش بررسی

    تعداد 1035 کودک و نوجوان 6 تا 18 ساله در استان یزد در یک مطالعه مقطعی در سال 1396 با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا برای کودکان در سنین مدرسه (18-6) سال (6-18) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون لجستیک استفاده و نرم افزار SPSS version 16 استفاده شد.

    نتایج

    44/1 درصد از شرکت کنندگان پسر و 55/9 درصد دختر بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان 3/9±11/3 سال بود. شیوع اختلالات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان 35/5 درصد بود. در این میان، اختلالات اضطرابی بیشترین میزان شیوع (22/2%) و در بین اختلالات اضطرابی، اختلال اضطراب جدایی (8/7%) و اضطراب فراگیر (8/6%) بیشترین شیوع را داشتند. در کل اختلالات روانپزشکی بر اساس جنسیت تفاوت معنی داری وجود داشت که اختلال وسواس فکری-اجباری، شب ادراری، تیک، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، اختلال نافرمانی مقابله ای، اختلال سلوک، اختلال مصرف دخانیات و صرع در پسران بیشتر مشهود بود. (p<0/05).

    نتیجه گیری: 

    میزان شیوع اختلالات روانپزشکی در جمعیت جوان یزد نسبتا بالا است و به دلیل تاثیر آن بر عملکرد اجتماعی و فردی افراد، می تواند پیامدهای قابل توجهی برای خدمات بهداشت روان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اختلال روانپزشکی، شیوع، کودک، نوجوان
  • عبدالرحیم داوری، آرزو خبازیان، سید ابوالقاسم باغستانی* صفحات 6097-6106
    مقدمه

    ارزیابی سلامت دهان نقش مهمی در تعیین وضعیت سلامت و برنامه ریزی بهداشتی و درمانی جوامع دارد. مهم ترین شاخصی که نشان دهنده وضعیت بهداشت دهان و دندان افراد است شاخص Decay - Missing -Filling -Tooth می باشد، از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص های دموگرافیک و DMFT در بزرگسالان مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی یزد در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 500 نفر بیماران بزرگسال در گروه سنی 18 تا 65 سال مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه ای شامل مشخصات دموگرافیک و وضعیت اقتصادی-اجتماعی برای آن ها تکمیل شد. هم چنین شاخص DMFT در پرسشنامه مطالعه ثبت گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماریversion 16 SPSS و آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس و آزمون تعقیبی Tukey انجام شد.

    نتایج

    343 نفر (6/68درصد) از نمونه ها زن و 157 نفر (31/4 درصد) مرد بودند. میانگین شاخص DMFT در کل 5/1±9/7 بود. تفاوت آماری معنی داری در میانگین شاخص DMFT برحسب سن (0/017=P)، سطح تحصیلات (0/000=P)، شغل (0/001=P) و تعداد اعضای خانواده (0/007=P) وجود داشت، اما تفاوت آماری معنی داری در میانگین شاخص DMFT برحسب جنسیت، محل زندگی، درآمد ماهیانه افراد مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج مطالعه میانگین شاخص DMFT تحت تاثیر خصوصیات دموگرافیک افراد است. سن بالاتر، تعداد بیشتر اعضای خانواده، سطح تحصیلات بالاتر و شغل با موقعیت بهتر، بیشترین تاثیر را بر روی میانگین شاخص DMFT داشتند.

    کلیدواژگان: شاخص DMFT، سلامت دهان، بزرگسالان
  • پروین ضیائی، سعید کارگر، محمدحسین دهقان، فرزان مددی زاده، حمیدرضا جمشیدی* صفحات 6107-6117
    مقدمه

    یکی از مهم ترین مشکلاتی که بیمار پس از جراحی لاپاراسکوپی با آن مواجه است درد می باشد که در شانه ، پشت و شکم احساس می شود. این مطالعه جهت بررسی تاثیرات ترکیب بوپیواکایین و کتامین و تزریق داخل صفاقی آن بر کاهش درد شانه پس از جراحی لاپاراسکوپی کوله سیستکتومی طراحی شد.

    روش بررسی

    این مطالعه کار آمایی بالینی تصادفی و دو سوکور بوده که شامل 90 بیمار کاندید جراحی الکتیو کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی در رده سنی 65-18 سال و از هر دو جنس می باشد. بعد از خارج سازی کیسه صفرا 20 سی سی محلول در محل جراحی به صورت داخل صفاقی تزریق شد. بیماران به صورت تصادفی به سه گروه اول دریافت کننده 10 سی سی بوپیواکایین 0/5% + 5/ سی سی0 کتامین، گروه دوم دریافت کننده 10سی سی بوپیواکایین 0/5% و 10 سی سی نرمال سالین، گروه سوم (گروه کنترل)، دریافت کننده 20 سی سی نرمال سالین داخل صفاقی تقسیم شدند. یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS version 16 و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون مقایسه زوجی بونفرونی آنالیز شدند.

    نتایج

    آنالیز واریانس داده ها نشان داد که میانگین نمره های درد با گذشت زمان در هر گروه تفاوت معناداری دارد (0/001<p). آزمون مقایسه زوجی بونفرونی نشان دادکه کمترین میزان درد در گروه اول بوده است (0/05<p).

    نتیجه گیری: 

    باتوجه به نتایج پژوهش حاضر، تزریق داخل صفاقی کتامین ترکیب شده با بوپیواکایین به طور معنی دار (0/001<p) درد را تا 8 ساعت پس از جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی، درد شانه، داخل صفاقی، کتامین، بوپیواکائین
  • مهدی تبریزی زاده، احسان توکلی حسینی، ملیحه داورپناه* صفحات 6118-6125
    مقدمه

    هدف از انجام این مطالعه ارزیابی و مقایسه رادیواپاسیته CEM cement و MTA fillapex با سه نوع سیلرPulpdent , Endoseal, AH26 در فاصله های کانونی متفاوت 15 سانتی متر و 30 سانتی متر بود.

    روش بررسی

    این مطالعه با استفاده از روش تجربی و در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. مواد مورد اندازه گیری سه سیلر Pulpdent, Endoseal, AH26 و دو ماده پرکردگی CEM cement, MTA fillapex بود. از هر نوع 6 نمونه طبق توصیه کارخانه سازنده تهیه شد. نمونه ها بر روی اسلب شیشه ای با روش همزدن با کمک اسپاتول تهیه و در مولدهایی با ابعاد 1×5×5 میلی متر قرار داده شدند. رادیوگرافی با سنسورسیستم دیجیتال PSP Fire CR در فاصله های 15 و 30 سانتی متری از نمونه ها تهیه شدند. اطلاعات رادیواپاسیته به دست آمده توسط نرم افزار Quantor Dent for Windows تفسیر گردید. نتایج به دست آمده توسط نرم افزار آماری version 16 SPSS  و آزمون آماری Two way Anovaو Tukey Test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بررسی میانگین و انحراف معیار رادیواپاسیتی نمونه ها در فاصله 15 و 30 سانتی متری گیرنده تا منبع اشعه نشان داد که AH26 بالاترین و CEM cement  کمترین میزان رادیواپاسیتی را در میان 5 سیلر مورد مطالعه دارا بودند. میزان رادیواپاسیته 5 نوع ماده مورد مطالعه با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    تمامی 5 ماده مورد مطالعه از استاندارد لازم جهت حداقل رادیواپاسیته برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: رادیواپاسیتی، سیلر، ماده پرکننده، رادیوگرافی دیجیتال
  • مهدی نادی*، عبدالعلی بنایی فر، سجاد ارشدی، مجتبی ایزدی صفحات 6126-6135
    مقدمه

    IGF-1 یک هورمون پلی پپتیدی است که در توسعه ، بازسازی عضلات اسلکتی نقش حیاتی دارد. -1 IGF فعال سازی مسیرهای آنابولیک نظیر PI3K و IRS-1/2 مجموعه ای از سیگنال های آنابولیک درون سلولی را فعال می کند . هدف از این تحقیق تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی بر محورIGF1 ،PI3K و حساسیت به انسولین در عضله نعلی رت های دیابتی نوع 2 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی ، تعداد 14 سر موش نر ویستار 8 تا 10 هفته ای و القای دیابت نوع 2 (دیابت نوع 2 به شیوه تزریق درون صفاقی نیکوتین آمید و STZ در گروه های دیابتی القاء شد) و به 2 گروه تمرینات مقاومتی و گروه کنترل تقسیم شدند . موش های گروه کنترل در طول مطالعه تمرین نداشته درحالیکه گروه مقاومتی 8 هفته تمرین را به تعداد 5 جلسه در هفته اجرا نمودند. تمرینات مقاومتی در هر جلسه در قالب 10 تکرار با فواصل استراحتی 90 ثانیه ای به صورت صعود از نردبان 26 پله ای به ارتفاع یک متر با شیب عمودی 85 درصد بود و اعمال وزنه به قاعده دم موش اجرا شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی نمونه گیری خون از قلب و استخراج بافت عضله نعلی انجام گرفت. جهت تعیین بیان ژن ها از روش Real Time- PCR و برای مقایسه متغیرها از آزمون آنوای یک طرفه و برای مقایسه متغیرها بین گروه های از آزمون تی مستقل استفاده شد. کلیه بررسی های آماری با استفاده از نرم افزارversion 16  SPSS انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد بیان ژن IGF-1 و PI3K درعضله نعلی موش های دیابتی گروه تمرین مقاومتی در مقایسه با موش های دیابتی گروه کنترل افزایش معناداری داشت (0/001=p) (0/011=p). میزان حساسیت انسولین سرم در موش های دیابتی گروه تمرین نسبت به موش های دیابتی گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشت (0/778=p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد اجرای هشت هفته تمرینات مقاومتی می تواند محرک قوی بر بیان ژن IGF-1 و PI3K و عدم تغییر در حساسیت به انسولین در عضله نعلی موش های دیابتی نوع 2 شود.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، IGF-1، PI3K، عضله نعلی، دیابت نوع 2
  • راحیل آتشگاهیان، مجید کاشف* صفحات 6136-6146
    مقدمه

    COVID19 یک سندرم حاد تنفسی است که سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می دهد. چاقی می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه شیوع ابتلا به COVID-19 در دختران بر اساس شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) انجام شد.

    روش بررسی

    700 دانش آموز دختر 18-15 سال شهرستان نیشابور به عنوان نمونه، به روش تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه سالم (181) و مبتلا به کرونا (519) تقسیم شدند. نتایج با استفاده از آزمون های آماری غیرپارامتریک یومن ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون دونقطه ای رشته ای و در سطح معنی داری 0/05≥p بررسی شدند.

    نتایج

    درگروه سالم، میانگین BMI 3/4±21/09، WHR 0/07±0/77، سن 1± 16/53سال و درگروه مبتلا به کرونا میانگین BMI 4/11±22/32، WHR 0/06±0/77، سن 0/89± 16/80سال بود. نتایج آزمون یومن ویتنی در BMI دو گروه تفاوت معناداری داشت (0/001=P). چاقی شکمی در دو گروه معنادار نبود (0/469=P). بین BMI و WHR رابطه مثبت معناداری وجود داشت (0/00094 =P). با استفاده از ضریب توافقی با آزمون دو نقطه ای رشته ای رابطه معناداری بین BMI وکرونا وجود داشت (001/=P) همچنین نتایج آزمون یومن ویتنی نشان داد: ضربان قلب استراحت دو گروه تفاوت معناداری داشت (0/026 =P)

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد: در نوجوانان افزایش BMI و ضربان قلب استراحت، شیوع ابتلا به کرونا را افزایش می دهد و چاقی شکمی در ابتلا به کرونا تاثیری ندارد. لذا با توجه به تاثیر فعالیت های ورزشی بر کاهش وزن و ضربان قلب استراحت، ضرورت انجام این فعالیتها دردوران قرنطینه احساس می شود.

    کلیدواژگان: COVID19، BMI، WHR، ضربان قلب استراحت
|
  • Mehri Khatami*, MohammadMehdi Heidari, Bahareh Mazrouei, Rojin Aflaki Pages 6052-6076
    Introduction

    Cardiovascular diseases are currently the leading cause of death in the world. Arrhythmias are one of the most common cardiovascular diseases. In arrhythmia, the heartbeat becomes slow, fast, or irregular, which affects the efficiency of the heart, and in this case, the heart may not have enough ability to pump blood. Cardiac arrhythmias are the leading causes of sudden cardiac death in young people, affecting even patients with anatomically normal hearts. Arrhythmia syndromes are ion channel diseases that lead to abnormal electrical properties of the heart. This article examined the genetic causes affecting all types of cardiac arrhythmias. A detailed search was performed on Google Scholar and PubMed to identify research articles related to arrhythmia genetics. All duplicate articles based on the title and articles published before the year 2000 were removed during the screening. Finally, after several rounds of content review of the articles, 50 research articles were selected for this study.

    Conclusion

    It has been found that mutations cause arrhythmias in nuclear genes encoding membrane channels in heart muscle cells. However, the causes of some cases of arrhythmia are unclear and the possibility of multifactorial of these cardiac disorders is raised. The importance of this type of review article, while revealing the relationship between gene loci and types of arrhythmogenic syndromes, is to provide a molecular basis that can provide researchers with new diagnostic methods in addition to echocardiogram.

    Keywords: Arrhythmia, Heart disease, Gene mutation, LQTs, Brugada syndrome, SQT
  • Mahjoube Entezar-E- Ghaem, Malihe Zare Pour, Elahe Shafie Rad, Hosein Razavi, Katayoun Lesani* Pages 6077-6085
    Introduction

    Reduction the error intraoral radiographic image is very important for accurate diagnosis of dental diseases and reduces the patient and clinician dose. The aim of this study was to determine the prevalence of intraoral radiographic errors made by students of Shahid Sadoughi Faculty of Dentistry in Yazd City.

    Methods

    In this descriptive-cross-sectional study, 1900 samples of periapical radiographs were taken using digital periapical bisect angle method and bite-wing radiographs were evaluated. Patients referred to Oral and Maxillofacial Radiology Department of Yazd Dental School in 2018-2019 were evaluated by simple sampling method. During 4 months, the researcher examined 25 radiographic images for cone cut errors, horizontal and vertical angles, and incorrect film placement. Also, if the radiography was repeated, the number and reason were also recorded. The recorded data were entered into SPSS version 16 software and the prevalence of each error was reported.

    Results

    The errors in this study included incorrect film placement (32.4%), incorrect horizontal angle (28.2%), incorrect vertical angle (24.6%), cone cut (23.9%) and radiographic repetition rate (33%). In periapical radiograph, the frequency of errors was observed in maxilla (54.6%), mandible (45.4%), anterior (22.5%) and posterior (77.5%). The frequency of errors in bite-wing radiograph was estimated to be lower than periapical.

    Conclusion

    Based on the results obtained in the study population, the most common error included incorrect placement and wrong horizontal angle, which were led to the most repeated radiographs and observed mostly posterior of maxilla, which emphasizes the need for further training to correct the errors.

    Keywords: Radiographic error, Bitewing radiography, Periapical radiography, Dental students
  • Nastaran Ahmadi, MohammadReza Mohammadi, Seyed Mahmood Sadr Bafghi, Seyed Mojtaba Yassini Ardekani*, Masoud Mirzaei, Zahra Hooshyari, Seyed Salman Alavi, Fatemeh Rismanian Yazdi, Mahla Zahedifard, Seyed Mohsen Araghi, AmirHoushang Mehrparvar Pages 6086-6096
    Introduction

    Due to significant social, economic, cultural, and lifestyle changes in Iran during past decades and the relationship among the unstable social and economic status and mental complications the study of psychiatric disorders has become important and necessary, the aim of this study was epidemiology of psychiatric disorders in children and adolescents.

    Methods

    A total of 1035 children aged 6-18 years from Yazd Province, Iran were enrolled in this cross-sectional study in 2017 using a multistage cluster sampling method. Data were collected using the following inventories for school-age children (6-18 years): Kiddie-SADS-Present and Lifetime Version (K-SAD-SPL). Logistic regression and SPSS version 16 software were used for data analysis.

    Results

    44.1% of participants were boys and 55.9% were girls. The mean age of the participants was 11.3±3.9 years. The prevalence of psychiatric disorders in children and adolescents was 35.5%. Meanwhile, anxiety disorders had the highest prevalence rate (22.2%) and among anxiety disorders, separation anxiety disorder (8.7%) and generalized anxiety (8.6%) were the most prevalent. There was a significant difference in all psychiatric disorders based on gender, more evident in the high rate of obsessive-compulsive disorder, enuresis, tic, attention deficit hyperactivity disorder, hyperactivity, oppositional defiant disorder, conduct disorder, smoking disorder, and epilepsy were more evident in boys (P-value < 0.05).

    Conclusion

    The prevalence rate of psychiatric disorders in young population of Yazd Province is relatively high and because of its impact on individuals' social and personal function, it could have substantial implications for mental health services.

    Keywords: Psychiatric disorder, Prevalence, Child, Adolescent
  • Abdolrahim Davari, Arezo Khabbazian, Seyed Abolghasem Baghestani* Pages 6097-6106
    Introduction

    Oral health assessment plays an important role in determining the health status and health planning of communities. The most important indicator that indicates the oral health status of individuals is the Decayed, Missing, and Filled Teeth (DMFT) index. The present study was conducted to investigate the demographic characteristics and DMFT Index in adults referred to Yazd Dental School in Yazd, Iran in 2021.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 500 adult patients in the age group of 18 to 65 years were studied. 343 (68.6%) of the samples were female and 157 (31.4%) were male. The patients completed a questionnaire, including their demographic characteristics and socio-economic status. DMFT index was also recorded in the study questionnaire. Data were analyzed by SPSS17 statistical software and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Tukey statistical tests.

    Results

    The mean total DMFT index was 9.7± 5.1. There was a statistically significant difference in the mean DMFT index by age (P = 0.017), level of education (P = 0.000), occupation (P = 0.001) and number of family members ( P= 0.007), however, no statistically significant difference was observed in the mean DMFT index according to gender, place of residence, and monthly income of participants (P <0.05).

    Conclusion

    The mean DMFT index is influenced by demographic characteristics. Older age, more family members, higher education level and better position jobs had the greatest impact on the mean DMFT index.

    Keywords: DMFT index, Oral health, Adults
  • Parvin Ziaei, Saeed Kargar, MohammadHossein Dehghan, Farzan Madadizadeh, HamidReza Jamshidi* Pages 6107-6117
    Introduction

    One of the most important problems that the patient faces after laparoscopic surgery is pain that is felt in the shoulders, back and abdomen. This study was designed to evaluate the effects of the combination of bupivacaine and ketamine and its intraperitoneal injection on reducing shoulder pain after laparoscopic cholecystectomy.

    Methods

    This was a double-blind randomized study that included 90 patients undergoing elective surgery for laparoscopic cholecystectomy in the age group of 18-65 years and of both sexes. After removal of the gallbladder, 20 cc of solution was injected intraperitoneally at the surgical site. Patients were randomly assigned to three groups receiving 10 cc 0.5% bupivacaine + 0.5cc ketamine, the second group received 10 cc of %0.5 bupivacaine and 10 cc normal saline, the third group (control) received 20 cc of normal saline intraperitoneally.  The findings were analyzed using SPSS version 16 software and repeated measurement analysis of variance and Bonferroni's pairwise comparison test.

    Results

    Analysis of variance showed that the mean pain scores were significantly different over time in each group (P<0.001). (P<0.001). Bonferroni paired comparison test showed that the lowest amount of pain was in the first group (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, intraperitoneal injection of ketamine combined with bupivacaine significantly (p<0.001) reduces pain up to 8 hours after laparoscopic cholecystectomy.

    Keywords: Laparoscopic cholecystectomy, Shoulder pain, Intraperitoneal, Ketamine, Bupivacaine
  • Mehdi Tabrizizade, Ehsan Tavakoli, Malihe Davarpanah* Pages 6118-6125
    Introduction

    The purpose of this research was to evaluate the radiopacity of calcium enriched material cement and mineral trioxide aggregated fillapex with 3 types of sealers: Endoseal, and AH26 at different focal distances of 15 cm and 30 cm.

    Methods

    The research method was an experimental and lab trial. In this research, 3 endodontic sealers: Pulpdent, Endoseal, and AH26 and two root filling material: mineral trioxide aggregated fillapex and calcium enriched material cement were studied. From each material 6 samples were prepared. The samples were prepared on a glass slab by stirring with the help of a spatula and placed in molds with dimensions of 1 x 5 x 5 mm. Radiographs were prepared with the PSP Fire CR digital sensor system at a distance of 15 and 30 cm from the samples. Radio opacity information obtained was interpreted by Quantor Dent for Windows software.  The obtained results were analyzed by SPSS version 16 statistical software and Two-way ANOVA and Tukey test.

    Results

    The results showed that AH26 had the highest optical density value and calcium enriched material cement had the lower radiopacity. There was a significant difference between the radiopacity value of the 5 studied materials (P<0.05).

    Conclusion

    All the studied materials had the minimal standard of radiopacity.

    Keywords: Radiopacity, Sealer, Filling material, Digital radiography
  • Mahdi Nadi*, Abdolali Banaifar, Sajjad Arshadi, Mojtaba Eizadi Pages 6126-6135
    Introduction

    IGF-1 is a polypeptide hormone that plays a vital role in the development and regeneration of skeletal muscles.IGF-1 activates anabolic pathways such as PI3K and IRS-1/2 to activate a series of intracellular anabolic signals. The purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks resistance training on IGF1, PI3K and insulin sensitivity in neural muscle in type 2 diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 14 male Wistar mice aged 8 to 10 weeks and induction of type 2 diabetes (type 2 diabetes was induced by intraperitoneal injection of nicotinamide and STZ in diabetic groups) and were divided into two groups of resistance training and control groups. The mice in the control group did not exercise during the study, while the resistance group performed 8 weeks of training for 5 sessions per week. Resistance exercises in each session were performed in the form of 10 repetitions with 90-second rest intervals in the form of climbing a 26-step ladder to a height of one meter with a vertical slope of 85%, and weight was applied to the base of the rat's tail. 48 hours after the last training session, blood samples were taken from the heart and neural muscle tissue was extracted. Real Time-PCR method was used to determine the genes and one-way ANOVA test was used to compare the variables. All statistical studies were done using SPSS version 16 software.

    Results

    The results of this study showed that expression of IGF-1 and PI3K in the duodenal axis of diabetic rats in resistance training group was significantly higher than that of the control group (P = 0.001) (P = 0.11). Serum insulin sensitivity in diabetic rats was not significantly different in diabetic rats compared to the diabetic rats (P=0.778).

    Conclusion

    It seems that eight weeks of resistance training can be a strong stimulus on IGF-1 and PI3K gene expression and no change in insulin sensitivity in neural muscle in type 2 diabetic rats.

    Keywords: Resistance exercises, IGF-1, PI3K, Neural muscle, Type 2 diabetes
  • Rahil Atashgahian, Majid Kashef* Pages 6136-6146
    Introduction

    COVID19 is an acute respiratory syndrome that affects the immune system. Obesity can increase the risk of developing this disease. The aim of this study was to evaluate the prevalence of COVID-19 in female students based on their body mass index (BMI) and waist-hip ratio (WHR).

    Methods

    700 girl students aged 15-18 years in Neyshabur City, Iran were selected by simple random sampling and divided into two groups: the healthy (n=519) and Corona (n=181). The results were analyzed using non-parametric statistical tests of Mann-Whitney U Test, Spearman correlation coefficient and two-point string test at a significance level of p≥0.05.

    Results

    In the healthy group, the mean of BMI was 21.09±3.4, WHR 0.77±0.07, and age 16.53±1 years and in the Corona group, the mean of BMI was 22.32±4.11, WHR 0.77±0.06 and age was 16.80±0.89 years, respectively. The results of the Mann-Whitney U test in the BMI of the two groups were significantly different (P = 0.001). Abdominal obesity was not significant in both groups (P = 0.469). There was a significant positive relationship between BMI and WHR (P = 0.00094). There was a significant relationship between BMI and Corona using the agreement coefficient with the two-point string test (P = 0.001). Also, the results of the Mann-Whitney U test showed that the resting heart rate of the two groups was significantly different (P = 0.026).

    Conclusion

    The results of the present study showed that in adolescents, increasing BMI and resting heart rate increases the prevalence of Corona disease and abdominal obesity has no effect on corona virus infection. Therefore, due to the effect of exercise activities on losing weight and resting heart rate, the need to do these activities during quarantine is considered.

    Keywords: COVID19, BMI, WHR, Resting heart rate, Blood pressure